Прогноза: Висока инфлация по света през цялата година

Икономистите понижиха очакванията си за глобалния растеж до 4,3%

Новини
16:24 - 28 Януари 2022
1658
Прогноза: Висока инфлация по света през цялата година

Трайно високата инфлация ще преследва световната икономика през тази година. Такава е прогнозата на икономисти, анкетирани от Ройтерс, които се опасяват от забавяне на търсенето и прекалено бързо покачване на лихвените проценти.

Това е коренна промяна в сравнение с прогнозата преди три месеца, когато повечето икономисти подкрепяха централните банки в мнението, че рязкото увеличение на инфлацията, предизвикано отчасти от свързаните с пандемията затруднения в доставките, ще бъде преходно.

В януарските проучвания на Ройтерс над 500 икономисти повишиха прогнозите си за инфлацията през 2022 г. за повечето от обхванатите 46 икономики. Въпреки че все още се очаква ценовият натиск да отслабне през 2023 г., предвижданията за инфлацията са много по-стабилни, отколкото преди три месеца.

Същевременно икономистите понижиха очакванията си за глобалния растеж. След като през миналата година световната икономика нарасна с 5,8%, през 2022 г. се очаква растежът ѝ да се забави до 4,3%. 

Това е спад спрямо прогнозираните през октомври 4,5%, отчасти поради по-високите лихвени проценти и разходи за живот. Предвижда се по-нататъшно забавяне на ръста до 3,6% и 3,2% съответно през 2023 г. и 2024 г.

Близо 40% от отговорилите на допълнителен въпрос посочват инфлацията като най-голям риск за световната икономика през тази година, 35 на сто избират коронавируса, а 22 процента се притесняват от твърде прибързаните действия на централните банки, пише news.bg.