Прогнозата: Чакат ни 7 дни дъжд и гръмотевици

Общество
13:06 - 05 Юни 2023
3246
Прогнозата: Чакат ни 7 дни дъжд и гръмотевици

През нощта валежите в Западна България ще отслабнат и стихнат, облачността ще се разкъса и ще намалее, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирано от БТА. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и слабо ще се понижи. В Източна България ще е предимно ясно. Ще духа слаб вятър, главно от югоизток.

Утре ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София - около 23°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа слаб вятър с източна компонента. Максималните температури ще са 21°-23°. Температурата на морската вода е 20°-21°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще е предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи, на места придружени с гръмотевици. Ще духа умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра - около 11°.

В средата на седмицата ще има разкъсана облачност, около и след обяд над Западна България - купеста; на отделни места там, с по-голяма вероятност в планинските райони, ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд - умерен, от изток. Температурите ще останат без съществена промяна