Прогнозират поевтиняване на имотите с 25%

Спадът на канадския пазар в резултат на повишаването на лихвите по ипотечните кредити е по-бърз от очакваното

Новини
12:05 - 26 Септември 2022
2264
Прогнозират поевтиняване на имотите с 25%

Канадските жилища могат да загубят до 25% от стойността си, тъй като спадът на пазара, подхранван от растящите лихвени проценти, се развива много по-бързо от очакваното.

След пика си през февруари, средните цени на жилищата в Канада се очаква да паднат с 25% до края на следващата година, заявиха икономистите Рандъл Бартлет, Хелън Бегин и Марк Десормо.

Безпрецедентен бум по време на пандемията изпрати цените на жилищата в Канада до рекордно високи нива, но те се обърнаха също толкова бързо, откакто Банката на Канада започна да повишава лихвените проценти през март, за да предотврати прегряването на по-широката икономика.

Въпреки че спадът досега е най-рязък на пазарите с най-голям ръст на пандемията, най-вече в и около Торонто, има признаци, че спадът вече се разпространява в цялата страна.

„Жилищният пазар в Канада се коригира по-бързо, отколкото очаквахме“, казаха Бартлет, старши директор на канадската компания, и колегите му. „Въпреки че не искаме да намалим трудностите, пред които са изправени някои канадци, тази корекция помага да се върне здравият разум на канадския пазар на недвижими имоти. Много пазари се балансират и достъпността постепенно се подобрява с падането на цените.“