Прогнозират половин милиард заразени индийци до февруари 2021 г.

Индия е втората държава в света след САЩ с най-много случаи на коронавирус

Свят
16:16 - 19 Октомври 2020
2836
Прогнозират половин милиард заразени индийци до февруари 2021 г.

Най-малко половината от 1,3 милиарда индийци най-вероятно ще са с новия коронавирус до февруари 2021 г., което ще помогне за намаляване разпространението на вируса. Това обяви член на правителствена комисия, която има за задача да направи прогноза, предаде "Ройтерс".

Индия е втората държава в света след САЩ с най-много случаи на коронавирус - около 7,5 милиона заразени. Но новите случаи намаляват в Индия след пика от средата на септември. Всеки ден средно по 61 390 случая са отчитани.

"Нашият математически модел показва, че около 30% от населението в момента е заразено и може да се увеличи до 50% до февруари", коментира Маниндра Агравал, професор от Индийския институт за технологии в Канпур и член на комисията.

Комисията е изчислила, че много повече хора са се заразили в сравнение с проучване на правителството от септември, че 14% от индийците са хванали вируса.

Комисията е съставена от вирусолози, учени и други експерти, които разчитат на математически модел, който взема под внимание и случаите, които не са потвърдени с тест.

Предупреждава се, че заразените могат да се увеличат до 2,6 милиона на месец, ако мерки като социалната дистанция и носенето на маска се пренебрегват.

Експерти предупреждават, че случаите отново могат да се увеличат, тъй като наближава сезонът на празниците и фестивалите.