Проговори хакерът на атаката срещу НАП

Този теч се случва от 11 години насам, пише авторът на измъкнатите лични данни

Крими
21:13 - 16 Юли 2019
5466
Проговори хакерът на атаката срещу НАП

"Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този имейл само на избрани медии, защото видях истинска журналистика единствено от тях. Вчера журналист от Нова тв писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви".

Така започва имейлът до Нова тв, изпратен от човека, който твърди, че е автор на хакерската атака срещу НАП. Той твърди, че е измъкнал лични и данни за финансовото състояние на 5 млн. души. Среда тях има политици, хора от властта, популярни личности.  Властите казват, че са засегнати едва 3% от данните на НАП.

„Този теч се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише мъжът. 

Той разкрива, че е руски гражданин, женен за българка. „Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.

„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още два масива от данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо. То е изпратено от имейл адрес, различен от този, от който бяха получени хакнатите данни.

Малко по-късно вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че ГДБОП проверява имейла. След хакерската атака премиерът Бойко Борисов разпореди проверка на информационните системи на държавните институции. А министърът на финансите Владислав Горанов допусна, че България може да отнеси глоби от Евросъюза за пробива в личните данни.

Данъчните потвърдиха, че атаката е успяла заради недобра защита на една от електронните им услуги - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина.

За случая е уведомена и Комисията за защита на личните данни. Предстои да бъде направен цялостен одит на информационната система на НАП. Държавата ще търси помощ и от Европейската служба по киберсигурност.

В следобедните часове, по време на извънредното заседание на парламента, в пленарната зала бяха изслушани министрите Горанов и Маринов. За това настоя опозицията и изрази опасения, че има заплаха за националната ни сигурност.

"Извинявам се на уязвените български граждани и ги уверявам, че информацията им продължава да бъде защитена", заяви министърът на финансите. Той увери, че няма нарушена и загубена информация от НАП.