Програмисти алармират пред Lupa.bg: Машините за вота не са проверени

Политика
13:35 - 23 Юни 2021
8967
Програмисти алармират пред Lupa.bg: Машините за вота не са проверени

Хаосът с машинното гласуване става все по-бурен броени дни преди провеждането на предсрочните парламентарни избори у нас. Докато изпълнителят на поръчката за доставката на необходимия брой устройства се бори с обратното броене, програмисти алармираха пред Lupa.bg, че тройната експертиза за досега ползваните машини за вота през април от трите държавни институции - по метрология, по електронно управление и института по стандартизация, де факто не струва.

Причината - наличните специалисти само бегло са прегледали "вътрешността" на уредите и са констатирали съответствия или липси на базата на сертификати, но не и на емпирични доказателства. 

"Машините за гласуване не са били проверявани, нито ефективно, нито качествено срещу изборни измами от 3-те агенции, отговорни за тяхната проверка. Всъщност трудно е да се каже, че изобщо са били проверявани за възможност за измама, освен ако, четенето на сертификати не се счете за "проверка", пише програмистът и учен от БАН д-р Христо Лафчиев в писмо до ЦИК, изпратено и до нашата редакция. 

На 30 март тази година експертите излизат със следното становище: 

"На база на предоставените информационни активи, допълнително изисканата документация и указанията на ЦИК eкипите за оценка на съответствието установиха, че са налични необходимите доказателства за качеството, ефективността, функционалността и сигурността на устройствата. Налице са предпоставките за вземане на решение за удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния Кодекс и Техническата спецификация по обществена поръчка № 04312-2020-0001". 

Според специалистите в областта на кодирането обаче тъкмо отстраняването им от процеса по валидация води до изключително тревожни данни за машините. "Не е представен изходният код на цялата машина: както на приложния софтуер, така и на операционната система". 

И обясняват какво означава това: 

Непредставянето на целия изходен код – приложен, операционна система и зареждащ, заедно със схематиката и топологията на основните платки, както и конфигурационните файлове на пиновете на схемите, използвани от създателя на машината, правят невъзможно основното им тестване и оставят България без проверена за измами изборна машина (или без изборна машина суверенно и доверено проверена от български информатици). 

Христо Лафчиев и колегите му, изготвили анализа, разкриващ подробностите за липса на дълбочинно изследване, настояват да бъдат изписани задължително имената на партиите и коалициите и техните кандидати за народни представители върху контролните бележки с четим шрифт, така че хората с проблеми със зрението да проверят на място как е отчетен гласът им. 

"Факт е, има алгоритми, така че: чрез жестовете и опитите при натискане на менюта на тъчскрийн, електронни устройства лесно определят кои потребители са със слабо зрение и къде подмяната на глас/разписка може най-лесно да мине", допълват те пред Lupa.bg. 

Освен това искат от ЦИК да бъде предвидена процедура за индивидуално апелиране на неправилно отчетен глас, когато контролната разписка не отчита коректно гласа на избирателя. Особено при т.нар. "колебливо" почукване върху дисплея от страна предимно на по-възрастни избиратели, което може да доведе до подмяна на вота. Сравняването на разписките с машината не бе задължително досега. 

Необходимо според тях е и въвеждане на задължителност за отворен изходен код или електрическа схема в самите избирателни устройства. Това е възможно да се извърши благодарение на чл. 213а. ал. 3 от Изборния кодекс. 

В случай на отказ на производителя да предостави този код, трябва да се предприеме директно закупуване на такова устройство от участник в предишния конкурс с възможност за оперативно тестване на устройствата в БАН и трите агенции, предлагат още те. 

Смятат и че е задължителна проверката от Централната избирателна комисия на версиите на инсталираното програмно осигуряване и хардуер в изборните устройства, чрез портативно устройство, което проверява контролните суми на елементите на инсталирания софтуер.