Произраелската позиция на Макрон вбеси френски дипломати

ЕС
15:47 - 14 Ноември 2023
2063
Произраелската позиция на Макрон вбеси френски дипломати

Френските дипломати в Близкия изток и региона на Магреб изразиха своето "съжаление" за произраелската позиция на страната си по отношение на Газа и разкритикуваха президента Еманюел Макрон.

Според "Лю Фигаро" близо 10 френски дипломати, работещи в Близкия изток и Северна Африка, са изпратили изявление до Министерството на външните работи, в което критикуват произраелския "завой" на Франция по отношение на Газа.

Служител на Министерството на външните работи, пожелал анонимност, заяви, че в този меморандум се обяснява, че произраелската позиция на Макрон след 7 октомври противоречи на възприетата досега от страната политика на "баланс" по израелско-палестинския въпрос.

В изявлението на Министерството на външните работи се казва, че позицията на президента Макрон по отношение на Газа се е отразила отрицателно на репутацията и влиянието на Франция. "Франция вече не разполага с алтернативен дискурс (за страните от Близкия изток)".

В декларацията се отбелязва още, че кризата на доверието между Франция и Близкия изток е достигнала "сериозни" измерения и рискува да стане постоянна. В нея също така се отразява, че произраелската външна политика противоречи на "френския хуманитарен дискурс".

Бившите френски дипломати Дени Баушар, Шарл-Анри д'Арагон и Ив Обен дьо ла Месузиер, служили в Близкия изток, заявиха, че "френските посланици в Близкия изток са демонстрирали безпрецедентен колективен подход".