Производители на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Без внос в бранша не могат да работят с пълен капацитет

Икономика
21:07 - 14 Септември 2023
4446

Производителите на растителни масла одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна. От бранша казват, че у нас се добива около 2 милиона тона суровина, а фирмите за производство на олио годишно обработват над 4 милиона тона слънчоглед. Това означава, че без внос не могат да работят с пълен капацитет.

Според преработвателите на слънчоглед, забраната за внос на украинска суровина е създало проблем. В средата на август най-големият завод в страната за преработка на слънчоглед в село Разделна спря работа за 3 седмици.

Георги Койнов – финансов директор на фирма за преработка на слънчоглед: "Имаше ограничен брой сделки с български земеделски производители. Имахме ограничен внос от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко възможно на пазарни цени да купуваме от всякакви дестинации."

От бранша казват, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвело земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена.

Георги Койнов: Но в резултат на тези действия, според мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на благоприятно развитие за тях. Но цената се диктува от международни фактори, а не от мерки, които вътрешно България може да предприеме."

Внос на слънчоглед в България е имало и преди войната в Украйна. Суровина се е доставяла от Румъния, Молдова и Русия. Внос е имало и от Украйна.

Георги Койнов: "През предишната стопанска година беше внесен 1 400 000 тона слънчоглед от Украйна, от Румъния, от Молдова, от различни държави. Той беше преработен и нито за миг не е имало проблем с реализацията на продукцията на българските земеделци."

Производителите на растителни масла са категорични, че заводите трябва да работят непрекъснато и на пълен капацитет, защото само тогава са конкуретни на световния пазар. А при забрана за внос от Украйна това би било трудно.