Производството на какао в Гана се срина наполовина

Неблагоприятни метеорологични условия и болести по дърветата засегнаха реколтата

Новини
16:14 - 16 Юли 2024
1616
Производството на какао в Гана се срина наполовина

Производството на какао в Гана достигна 429 323 метрични тона, или по-малко от 55 на сто от средното сезонно производство, след приключване на прибирането на реколтата в края на юни, показват данни на ганайския регулатор "Кокобод" (Cocobod), цитирани от Ройтерс.

Катастрофалните реколти в Гана и Кот д'Ивоар - най-големият производител в света, повишиха световните цени на какаото от началото на годината. Заедно двете африкански страни представляват около 60 процента от световното предлагане.

По-голямата част от събирането на реколтата от какао в Гана обикновено приключва до края на юни и данните от "Кокобод" приблизително отразяват основната реколта през този сезон за втория по големина производител в света.

Двамата водещи производители бяха засегнати от неблагоприятни метеорологични условия и болести по дърветата,

докато производството на какао в Гана също беше затруднено от въздействието на неформалния добив и контрабандата.

Данните за "Кокобод", цитирани от Ройтерс, не обхващат продукция, която може да е била незаконно изнесена от страната.

На 21 юни "Кокобод" обяви началото на леката реколта в Гана - по-малката от двете годишни реколти, която обикновено допринася с по-малко от 10 процента от продукцията за целия сезон.

Годишното производство на какао в Гана е средно 800 000 тона през последните пет сезона, според данни на Международната организация за какао, включително пик през 2020/21 г. от над 1 милион тона. Но данните от "Кокобод" отразяват три последователни сезона на спад.

Маркетинговият съвет отказва да предостави еквивалентни производствени данни до юни за двата предишни сезона. Пълният сезонен добив обаче беше 683 269 тона през 2021/22 г. и 656 140 тона през последния сезон.

Двата водещи региона за отглеждане на какао в Гана – Ашанти и Югозападният, имат най-голям принос за общия спад в производството, показват данните.

Ашанти е произвел 103 976 тона зърна до края на юни, в сравнение с пълния сезон от 160 855 тона през миналата година. Югозападният регион междувременно регистрира производство от 96 810 тона до края на юни, в сравнение със 152 277 тона през миналия сезон.

Както Гана, така и Кот д'Ивоар продават своите реколти по фючърсни договори. А тазгодишният гигантски производствен дефицит означава, че "Кокобод" от Гана не може да достави достатъчно какао, за да изпълни договорите си с износители и търговци.

Изпълнителният директор на "Кокобод" посочи, че очаква производството на какао да се върне до над 800 000 тона през следващия сезон, който трябва да бъде открит през октомври. Играчи в индустрията и анализатори обаче казаха, че целта е твърде оптимистична.