Производството на шоколад е застрашено заради климатичните промени

Свят
14:12 - 13 Февруари 2025
761
Производството на шоколад е застрашено заради климатичните промени

Термометрите редовно са надхвърляли критичния праг в какаовия пояс на Западна Африка заради климатичните промени през предишната година и това е повлияло на реколтата в региона, който снабдява света с шоколад, обявиха учени, цитирани от АФП.

През 2024 г. температурата е надхвърлила 32 градуса по Целзий повече от шест седмици в 71% от изследваните ферми в резултат на глобалното затопляне, причинено от човека, подчертават учените от независимия изследователски център Climate Central.

При надвишаване на тази оптимална температура за растежа на какаовите дървета, топлината нарушава фотосинтезата и увеличава водния стрес за растенията, като изсушава цветът и се получават по-малки шушулки, които се разпадат.

Температурите над 32 градуса Целзий са все по-често срещани в този регион, на който се пада 70% от световното производство на какао, особено през основния вегетационен период (октомври-март), отбелязват изследователите.

Климатичните аномалии също водят до необичайни валежи и до увеличаване на броя на вредителите, като всичко това влошава производството и предизвиква безпрецедентно повишаване на цените, посочват авторите на изследването. Тенденцията е особено изразена в Кот д'Ивоар и Гана, двете водещи страни производителки, се казва в доклада, който се основава на десетгодишни данни от 44 района в четири страни и на моделиране.

Без затоплянето, причинено от парниковите газове, щеше да има два пъти по-малко дни с екстремни условия за какаовите насаждения в Кот д'Ивоар, например. През юли 2024 г. в страната също са паднали 40% повече дъждове от нормалното, което е довело до наводняване на площите в период, когато е трябвало да са сухи. И обратно, много малко или никакъв дъжд не е паднал през декември, когато той е необходим за реколтата, отбелязва БТА.