Проклятието на Меси тежи вече и върху ПСЖ

Мултимилионният проект на Принцовете се оказа един грандиозен провал

Спорт
00:27 - 10 Март 2023
4316
Проклятието на Меси тежи вече и върху ПСЖ

Байерн отстрани Пари Сен Жермен от Шампионската лига. Дотук това едва ли учудва някой. Баварците го направиха със стил, с тактика и с две победи с две чисти мрежи - 1:0 в Париж и 2:0 в Мюнхен. На реванша и Килиан Мбапе, останал резерва в първата среща, не успя да спаси французите. Не помогна и световният шампион Лионел Меси, който беше буквално "изяден" и "смазан" от немските национали Леон Горецка и Йошуа Кимих.

Мбапе, вкарал хеттрик срещу Аржентина на финала на Световното първенство в Катар, също остана изолиран, регистрирайки на сметката си само два анемични удара.

ПСЖ се оказа и един провален проект. 11-ият пореден опит на тима от "Парк де Пренс" да спечели Шампионската лига, завърши с поредено фиаско. Така че сякаш настъпва време шейховете да разрушат всичко и да започнат отначало.

Отпаданията

Статистиката показва, че проклятието на Меси вече тежи и върху ПСЖ. Аржентинецът беше жестоко разкритикуван от недоброжелателите и някои медии, които го заклеймиха и отбелязаха иронично, че "отново показа как трябва да играе най-добрият футболист в големите мачове, а резултатите са налице".

Гениалният аржентинец, избран за най-добър играч на ФИФА за 2022 година, записа последователни отпадания в турнира, общо осем поред. С Барселона той се прости с мечтата си през 2016 година срещу Атлетико Мадрид, след това от Ювентус, Рома, Ливърпул, Байерн и ПСЖ, където премина след това. И, разбира се, съдбата отново се намеси - две поредни преждевременни напускания на надпреварата за Ушатата, и двата пъти с парижани - през миналия сезон от Реал Мадрид и сега от Байерн.

Всъщност, ПСЖ се сгромолясва постоянно в последната декада в Шампионската лига и тимът рядко надскача себе си, след като не успява да се пребори с коркуренцията.

През 2013 година клубът от френската столица отпадна на четвъртфинал - нещо, което тимът стори още три пъти последователно след това. Последваха три елиминирания на осминафиналите, за да се стигне до голямата битка за трофея, загубена от Байерн с 0:1 в Лисабон през 2020 година. След това Принцовете напуснаха надпреварата на полуфинал, за да последват две поредни отпадания на осминафинал, като последното беше снощи.

Отборът с двамата най-скъпи играчи на всички времена - Неймар, който беше контузен за втория мач, и Килиан Мбапе, както и с вероятно един от най-великите играчи в историята на футбола - Лионел Меси, не успя да отбележи гол в продължение на 180 минути.

Провалът

Проектът на Пари Сен Жермен беше изграден, за да спечели Шампионската лига, а те са на километри от него. Те купиха някои от най-добрите играчи за последните 20 години. Младите френски играчи, разпръснати из Европа, биха могли да правят това, което правят тези момчета, за една четвърт от цената, с идентичност, с която феновете се свързват

"Те разполагат с толкова много брилянтни индивидуалности, но това не е отбор. Срамно е. Събраха толкова много страхотни играчи, но вървят назад. ПСЖ трябва да разруши целия проект и да започне отначало. В Париж разполагат с най-добрите млади таланти в целия свят. Защо те не отиват в Залцбург, Дортмунд или Лестър? Всички те трябва да играят за ПСЖ. Могат да спечелят Лига 1 с тези играчи, а след това да вкарат в състава една или две суперзвезди", коментира бившият английски национал Оуен Харгрийвс.

След закупуването от катарските собственици през 2012 г. ПСЖ похарчи над 1 млрд. паунда и спечели осем от десетте титли в Лига 1 и 12 купи на страната.

Но Шампионската лига беше мечтата на собствениците и не изглежда по-близо до осъществяване. След като достигнаха до четвъртфинал във всеки от първите четири сезона, в пет от последните седем те отпаднаха още на 1/8-финалите. Изключението беше финалът през 2020 г., който загубиха от Байерн. Съставите на ПСЖ през тези години често са били препълнени със суперзвезди в атака, но не са били достатъчно солидни или балансирани.

Бъдещето на Мбапе, Меси и Неймар

Килиан Мбапе е едно от най-успешните попълнения на ПСЖ, като през 2017 г. премина от Монако на “Парк де Пренс” за 165 млн. паунда и миналия уикенд стана най-добрият голмайстор в историята на клуба с 201 гола в 248 мача. Носителят на Световната купа през 2018 г. е един от малкото парижани в отбора, но може да почувства, че трябва да напусне, за да се утвърди като един от най-великите в играта.

"Мбапе има още една година от договора си и дори да иска да напусне, те няма да позволят това да се случи, така че той все още ще бъде там. Килиан не е печелил Шампионската лига, но е само на 24 години, така че това не е мания за него. Той каза, че би било изключително специално да бъде първият, който я спечели за ПСЖ", отбелязва френският журналист Жулиен Лоран.

Един от играчите, които са с изтичащи договори това лято, е Меси. Смята се, че 35-годишният капитан на Аржентина е заинтересован да остане, но все още не е подписал нов договор.

Той спечели рекордните седем "Златни топки" и вкара 29 гола в 64 мача за ПСЖ, откакто напусна Барселона преди две лета - но не успя да се превърне в катализатор за неуловимия за парижани трофей в Шампионската лига.

Все още се говори за договора на Меси с клуба, но тази вечер срещу Байерн той не беше достатъчно добър. Талантът му изобщо не е под въпрос, а това, че на неговата възраст той прави контраатака и Леон Горецка го настига, стартирайки пет метра зад него. Май вече не е достатъчно добър за това високо ниво.

31-годишният бразилски нападател Неймар напусна Барселона, където беше в сянката на Меси, и премина в ПСЖ през 2017 г. за рекордната в световен мащаб сума от 200 млн. паунда. Престоят му в клуба бе съпътстван от контузии, а сезонът му бе преждевременно прекратен миналата седмица с новината, че се нуждае от операция на коляното. Парижани се опитаха да го продадат миналата година, така че ще се опитат да го направят отново.

"ПСЖ няма да се подобри през следващата година. Лионел Меси ще бъде с една година по-възрастен, Серхио Рамос също. Неймар не може да поддържа форма в края на сезоните. Маркиньос вече е в напреднала възраст", сподели в свой коментар Стив Макманамън - бивш национал на Англия и играч на Ливърпул и Реал Мадрид.

Бъдещето на Галтие

Галтие е шестият треньор в ерата на катарските собственици и подобно на останалите той няма да донесе трофея от Шампионската лига. Двама от предишните петима - Карло Анчелоти и Томас Тухел, спечелиха най-големия европейски клубен трофей, след като напуснаха ПСЖ.

Галтие, който замени Маурисио Почетино, е един от само двамата наставници, които спряха ПСЖ да спечели титлата във Франция през последното десетилетие, когато изведе Лил до славата през 2021 г. Те са с осем точки пред Олимпик Марсилия на върха, така че вероятно ще добавят още една титла от Лига 1.

Следващите няколко дни ще бъдат от решаващо значение. Галтие ще доиграе сезона и се надява да спечелят първенството, но специалистите са на мнение, че той едва ли ще е тук в началото на следващия сезон".