Прокопиев изпържил държавата с 21 млн. за продажбата на ЕВН

Миноритарният пакет бил разтоварен с 25% под стойността си

У нас
18:39 - 19 Септември 2019
4605
Прокопиев изпържил държавата с 21 млн. за продажбата на ЕВН

Миноритарният пакет акции на държавата в ЕВН е бил продаден с 25% по-евтино от прогнозната им стойност, пише Агенция "Монитор". Това става ясно от тройна комплексна съдебно-счетоводна и икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД на неизгодна цена. Според прокуратурата с тази сделка държавната хазна е била ощетена с близо 21 млн. лв.

Подсъдими по процеса са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ - управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев.

Става въпрос за сделка в края на 2011 г., проведена на Българската фондова борса. На 21 декември бил проведен първият смесен закрит аукцион с първоначална продажна цена на една акция 1373,92 лв. и били продадени 51 022 акции, като средната постигната цена била малко над 1 632,56 лв. Купувач бил мажоритарният собственик на „ЕВН България Електроразпределение“ АД в лицето на ЕВН Австрия, а инвестиционен посредник – „Булброкърс“ ЕАД. На следващия ден били продадени останалите 531 акции отново на същия купувач. В нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така според прокуратурата били ощетени българските пенсионери.