Прокуратурата е разпитала още двама президентски съветници

Иван Гешев не каза имената им

Новини
21:27 - 26 Юни 2020 (обновена)
4149
Прокуратурата е разпитала още двама президентски съветници

Прокуратурата е разпитала още двама съветници на президента Румен Радев освен секретаря му по правните въпроси Пламен Узунов, съобщи тази вечер в предаването "Панорама" по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Той отказа да съобщи имената на въпросните съветници, които са били разпитани в качеството на свидетели. Гешев не даде други подробности, включително по делото, заради което са били разпитвани.

Относно коментарите, че прокуратурата атакува съветник на президента в момента, в който Радев критикува премиера, главният прокурор отговори, че президентът е политик, а в последните седмици има поредица политически изказвания, в които се включва и президентът. “Лидерът на една от партиите в коалицията каза, че извършваме политическо убийство при арестуването на Нено Димов. Същия човек каза нещо и за танкове. Радев прави поредните политически коментари и характерното за българския политически живот е, че винаги вината е в другия. Когато опре до теб, твоята партия и интереси, нещата се обръщат”, коментира още Гешев.

Записът с премиера Борисов се проверява, има образувана проверка в СГП, към този случай са присъединени и поредицата снимки, публикувани в интернет, допълни прокурорът.

През годините обвиняваха прокуратурата, че извършва тайни неща, а сега, когато сме безпрецедентно открити към обществото, ни обвиняват обратното. Разпространението на информация е в интерес на гражданите, а не те да слушат само обвиняеми, олигарси, престъпници, – българските граждани трябва да бъдат информирани за дела с обществен интерес, смята главният прокурор.

Какво манипулативно има в това да се оповестят пред обществеността чатове на президентски съветник и бизнесмен, касаещи конкретен номер на криминалистическа регистрация с настояване тя да бъде изтрита? Или кое е манипулативното в това да оповестиш манипулативни чатове с искане за определен избор на дипломати? Седем дни преди да бъде официално публикувано съдебно решение, някой вече има достъп до него – това не е редно.

Не отговарям за това какво ще предприемат политиците за кадровите проблеми – МС за ГДБОП и президентът за съветниците си – те сами определят. Аз определям целите на прокуратурата и това е да няма недосегаеми лица, особено такива, които си мислят, че могат с пари и влияние да назначават хора на постове. В България има над 95% осъдителни присъди и това е огромен процент спрямо средния в ЕС, уточни Гешев.

Нашето законодателство е най-остарялото законодателство в ЕС – европейският прокурор Лаура Кьовеши казва, че „с въдица не можем да хванем слон“, а ние в България точно това правим – с въдица ловим слонове, каза още главният прокурор.


"В тази група участват и лица, които не са служители на МВР. Включително и един, който се е представял за сътрудник на DEA. Разполага с карта на международна полицейска асоциация. Правили са логистика на различни престъпни групи, занимаващи се с трафик на наркотици, удряне на техни конкуренти, обещания за закрила и всякаква друга такава дейност. Те са помагали са на всички, които си плащат", каза още главният прокурор.