Прокуратурата иска 18 г. затвор за мама Айше, убила малката Севда

На първа инстанция Анка Михайлова получи 8 г. лишаване от свобода

Топ
14:36 - 05 Септември 2024
2381
Прокуратурата иска 18 г. затвор за мама Айше, убила малката Севда

Окръжна прокуратура поиска 18 г. затвор за Анка Михайлова от Пловдив, убила невръсната си дъщеря Севда.

Жената беше призната за виновна в причиняване на смърт по непредпазливост след умишлено нанесена тежка телесна повреда. Михайлова получи 8 г. затвор, като трябваше да плати и 8645,25 лв. за направените в хода на делото експертизи.

В хода на първоинстанционното дело стана ясно, че Анка не можела да има деца, което станало и причина да се раздели с мъжа си. Въпреки това жената много искала да стане майка и решила да осинови. Подала документи и успяла да вземе малката Севда.

Късно вечерта на 23 септември 2022 г. съседи на жената чули викове от апартамента ѝ. Те откарали жената и детенцето в болница, където станало ясно, че Севда е със спукана глава и в кръв. Тогава момиченцето било едва на година и 9 месеца. Лекарите открили още много травми по тялото му, включително и следи от ухапвания, затова подали сигнал в полицията.

Версията на Анка е, че малката Севда паднала от леглото на пода, който бил с плочки. При първите си разпити казала, че е хапала бебето, за да го свести. Част от белезите по тялото на Севда обаче били стари и според съдебния лекар д-р Павел Тимонов става дума за синдром на малтретираното дете.

Момиченцето беше в кома, но въпреки усилията на лекарите, на 16 октомври издъхна в болницата. Обвинението срещу Анка беше преквалифицирано и тя трябваше да отговаря за умишлено убийство на лице в безпомощно състояние в условията на домашно насилие. Тъй като Окръжният съд прецени, че става въпрос за убийство по непредпазливост, от прокуратурата настояват тя да бъде призната по първоначално повдигнатото й обвинение.

Делото е насрочено за 19 септември пред Апелативния съд в Пловдив.