Прокуратурата иска от съда да отмени тарифата за винетки

Плащането е без мотиви, смятат обвинителите

Новини
12:18 - 29 Ноември 2019
2131
Прокуратурата иска от съда да отмени тарифата за винетки

Върховната административна прокуратура атакува в съда винетните такси. Тя е поискала Върховният административен съд (ВАС) да отмени цялата тарифа за таксите, които се събират от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това съобщава днес специализираното правно издание lex.bg.

Оказва се, че държавното обвинение смята, че тарифата е издадена без мотиви, каквито би трябвало да са представени при внасянето на проекта. Освен това те трябва да се публикуват и на сайта на Минситерския съвет, който я одобрява с постановление. 

"Проектът е бил съгласуван с отделните министерства, в съответствие с Устройствения правилник на Министерския съвет и неговата администрация. С това е спазено изискването на чл. 27 от Закона за норматичните актове (ЗНА). Съгласуването и даването на становища не може да се приеме за реализиране на законовата възможност всички заинтересовани лица да се запознаят и изразят мнения по предоставения проект. Предложенията и становищата от министерствата не могат да се приемат като мотиви, тъй като не отговарят на изискванията, визирани в чл. 28, ал. 2 от ЗНА", изтъква в протеста си до съда ВАП.
Според прокурорите проектът е трябвало да бъде придружен и от доклад, който да изяснява причините, които налагат приемането, както и целите, които се поставят. Освен това той трябва да обяснява всички необходими финансови средства за прилагането на уредбата, какви ще са очакваните резултати и анализ за съответствие с правото на ЕС. 

При приемането на тарифите не е спазена и още една процедура - тази за задължителното провеждане на обществена консултация с гражданите и юридическите лица. 
ВАП смята, че в този случай неспазването на закона е съществено, защото пряко рефлектира върху основни начала на административното производство – законност, равенство, достъпност, публичност и прозрачност, последователност и предвидимост.

С тези аргументи Върховната административна прокуратура иска съдът да отмени тарифата за всички такси, събирани от АПИ. Те са за най-различни  дейности – от пътна такса за транзит, през разрешение за поставяне на билбордове, до такса за откриване на крайпътна бензиностанция.

Припомняме, че към момента цената на годишната винетка за леки автомобили в 97 лв, а месечната - 30 лв. От тази година пък се издават електронни винетки, които замениха хартиените.

От lex.bg изтъкват, че самите винетки такси са регламентирани в закона за пътищата, но цената за различните видове се определя именно в тарифата за таксите на Агенция "Пътна инфраструктура", за чиято отмяна настоява прокуратурата.