Прокуратурата: Италианският боклук в Бургас е безопасен

Новини
12:35 - 20 Януари 2020
1758
Прокуратурата: Италианският боклук в Бургас е безопасен

Италианските отпадъци в бургаското пристанище не са опасни или токсични. Това заяви на брифинг днес административният ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев. Припомняме, че прокуратурата образува досъдебно производство за нерегламентирана пратка от 20 контейнера с италиански боклук, разтоварени в порта.

По думите на прокурор Чинев, италианската фирма - изпращач "Дентиче Панталеоне", както и получателят - фирмата "Блацион" ООД, са едни и същи за Варна и Бургас. Във Варна също бе доставен италиански боклук.

Но има разминаване в това, което е декларирано, каза още Чинев. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук. Те обаче съдържат текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за завод в Плевен.

В брифинга участва и заместник-директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той добави, че работата по издирване на всички замесени в случая продължава.

Контейнерите с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, като му е бил определен режим за временно складиране за срок до 90 дни.

В брифинга участие взе и прокурор от Районна прокуратура - Антоанета Маркова. Тя съобщи, че към момента са извършени огледи, предстои назначаване на експертизи, които да установят точното съдържание на отпадъците. Има готовност за търсене на съдействие и от международни полицейски служби за разследването на нерегламентираната пратка.