Прокуратурата изиска целия списък с избиратели, подкрепили партията на Манолова

Тече разследване в Окръжния следствен отдел в Пловдив

Новини
20:29 - 30 Март 2023
5082
Прокуратурата изиска целия списък с избиратели, подкрепили партията на Манолова

Звено на прокуратурата в Пловдив е изискало целия списък с подписалите се в подкрепа на партията на Мая Манолова избиратели за парламентарния вот на 2 октомври 2022 г. Това стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 16 март.

Списъкът е бил изпратен от ЦИК на Областната дирекция на МВР още през ноември 2022 г., файлът обаче не се отварял.

„Поради това сега се прави искане отново да бъде изпратен списъкът на избирателите, подкрепящи регистрацията на партия „Изправи се, България“ за 2 октомври 2022 г. Направено е копие на цялата подписка на хартиен носител“, докладва на заседанието на ЦИК зам.-председателят и говорител на комисията Росица Матева.

След това с единодушно гласуване членовете на изборния орган решиха да изпратят списъка и подписката на Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Пловдив.

По неофициална информация през 2023 г. там е образувано следствено дело и тече съответно разследване. Какъв е предметът му, обаче, може само да се предполага предвид това, че е изискан списък с подписали се в подкрепа на политическа сила.

Потърсихме за информация Окръжна прокуратура-Пловдив, но след повече от седмица забавяне от там ни препратиха към пресцентъра на главния прокурор с аргумента, че въпросът касае изборния процес.

Лидерът на „Изправи се, България“ Мая Манолова каза пред „Флагман“, че не знае за какво става въпрос, и изкоментира, че това е „опит за сплашване“.

„Явно някой го е страх от нас“, отсече Манолова.

„Аз, честно казано, не знам за това дело. Щом ми казвате, приемам, че е така. Това означава, че цялата поръчкова система е пусната в действие“, отсече политическата лидерка, чиято партия влезе в коалиция „Левицата“ за предстоящите в неделя поредни предсрочни парламентарни избори.

„След като ме питате два дни преди изборите за нещо, което е станало преди половин година, извинявайте, работата е ясна. Просто някой го е страх от „Левицата“ и се опитва в момента да се занимава с измислени проблеми. Това е моят коментар. Просто опитът да бъдем дискредитирани, в смисъл, да ни втренчват в други проблеми, е най-сигурният показател, че ние влизаме и че всичко, което сме обещали, ще се случи“, добави ядосано Мая Манолова.

Припомняме, че според изискване на Изборния кодекс, за да участват на парламентарни избори, партиите и коалициите трябва да представят поне 2500 валидни подписа на граждани в своя подкрепа. Обичайна практика обаче е формации да внасят в ЦИК фалшиви подписи, включително на починали лица. Дали разследването е за такова нещо, засега не е ясно.

Иначе, на вота миналата година току-що регистрираната като партия „Изправи се, България“ представи в ЦИК точно 4500 подписа. А на самите избори получи малко над 25 хиляди гласа, които се равняваха на 1.01%.