Прокуратурата: Нашенци масово нарушават карантината

Топ
15:22 - 19 Март 2020
3031
Прокуратурата: Нашенци масово нарушават карантината

Шофьори на товарни камиони и завърнали се от Италия и други рискови страни българи са сред най-честите нарушители на 14-дневната карантина. Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна, която в четврътък пое надзора по още 3 досъдебни производства за нарушаване на наредбата, правилата и мерките против разпространението на коронавируса.

Две от тях са срещу девненци, а третото – срещу варненец. Тъй като деянията са извършени по време на извънредно положение, нарушителите могат да бъдат наказани с до 5 г. лишаване от свобода и глоби от 10 000 до 50 000 лв.

Въпреки сериозните санкции тираджиите не спазват двуседмичния период на домашна изолация и отпътуват отново извън страната, а завърналите се от Италия нашенци използват престоя си, за да вършат лична работа, вместо да си стоят вкъщи. Нарушителите се разкриват при масираните проверки, които полицията прави на лица под карантина. Само в сряда във Варна и региона са били проверени 254 души. От началото на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура е поела надзора по 11 досъдебни производства за нарушаване на карантината.