Прокуратурата натиска Горанов да събере неправомерно изплатените субсидии

Петте водещи политически партии са получили незаконно по-големи суми

Новини
11:49 - 04 Юни 2019
1379
Прокуратурата натиска Горанов да събере неправомерно изплатените субсидии

На петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и ВОЛЯ/ неправилно са изплатени суми, значително надвишаващи полагащата се субсидия от 11 лв. за един действителен глас. Това съобщиха от пресцентъра на Върховната апелативна прокуратура (ВАП), след като провериха колко пари наистина са получили партиите за всеки глас.

След разпоредената от главния прокурор проверка за нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 година, Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на финансите Владислав Горанов, Сметната палата и Върховна касационна прокуратура (ВКП). 

Държавното обвинение се зае да разгледа случая със субсидиите на 22 май заради информация, разпространена в телевизионното предаване „Шоуто на Слави“ за допуснати нарушения на Закона за политическите партии при определяне на партийната субсидия за 2018 г.

Според оповестеното от редакционния екип на предаването, тази субсидия е следвало да бъде в размер на 32 128 844 лв., но вместо това е била предоставена/предвидена в бюджета и реално изплатена/ субсидия от 38 684 384 лв. т. е. с 6 519 540 лв. повече. В резултат на тези нарушения, „цената“ на действително получен глас, като размер на партийната субсидия, вместо определените в бюджета 11 лв., незаконосъобразно е увеличена на 13,23 лв.

Предметът на проверката бе изясняване дали държавната субсидия за политическите партии през 2018 г. е била определена и изплатена при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за политическите партии /чл. 25 – чл. 27/ и дали е налице неправилно определяне и изплащане на суми в размер, по-висок от този по закон.

След проверката прокуратурата установила, че информацията отговаря на действителността и петте политически партии са получили неправомерно по-големи суми. По същия незаконосъобразен начин е формирана и разпределена субсидията за политическите партии по чл. 26 от ЗПП, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори. 

Вчера Върховна административна прокуратура сезира министъра на финансите и определи 30-дневен срок, в който да се предприемат необходимите мерки и да започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г., припомня Actualno.com.