Прокуратурата: Не са верни изказванията на вътрешния министър за мъжа с поршето

Няма доказателства, че полицаи са станали свидетели на катастрофата, твърдят от държавното обвинение

Топ
21:33 - 04 Октомври 2022
3201
Прокуратурата: Не са верни изказванията на вътрешния министър за мъжа с поршето

Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за министерството на вътрешните работи. Това се казва в позиция на прокуратурата след брифинга на вътрешния министър Иван Демерджиев. 

Спорът е около двама полицаи, за които има данни, че са станали свидетели на катастрофата на Околовръстното в София, при която загина френски гражданин. Според вътрешния министър униформените не са реагирали според служебните си задължения. Назначена е проверка и от служба "Вътрешна сигурност" поискали ареста на двамата полицаи. Наблюдаващият прокурор обаче не позволил това, твърди вътрешният министър. 

От прокуратурата обаче отговарят, че съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратура, се казва в позицията.

От държавното обвинение цитират друг член от закона, който регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

От държавното обвинение пишат още, че към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, се казва в позицията на държавното обвинение.