Прокуратурата: Нено Димов е бил информиран за състоянието на яз. "Студена"

Бившият екоминистър остава за дълго в ареста

Актуални новини
10:55 - 17 Януари 2020
3490
Прокуратурата: Нено Димов е бил информиран за състоянието на яз. "Студена"

Спецпрокуратурата предостави нови доказателства за водната криза в гр. Перник и други селища в региона. На 16 януари 2020 г. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определената от първата съдебна инстанция найтежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на Нено Димов.

Съдът разгледа събраните от Специализираната прокуратура доказателства, в това число и представените на 15 и 16 януари 2020 г. нови доказателства по делото. От тях категорично се установява, че министърът на околната среда не е положил достатъчно грижи за управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“, с което допринесъл за недостиг на вода за питейни и битови нужди за населението на гр. Перник.

От материалите по делото се вижда, че Нено Димов - в качеството си на министър на околната среда и водите, е бил надлежно и редовно информиран за актуалното и прогнозно състояние на водния обем в язовира.

Въпреки резкия спад на притока и бързото намаляване на водното количество в язовира, той е разрешавал разходване на вода за промишлени нужди в поисканите от предприятията обеми, макар те да са разполагали и с други водоизточници. По този начин Нено Димов не спазил нормативното изискване за преимуществено подаване на вода от язовир „Студена“ за питейни и битови нужди на населението в региона.

Специализираната прокуратура продължава детайлната проверка на дейността на всички длъжностни лица от държавната и общинската администрация, които имат отношение към управлението и ползването на вода от язовир „Студена“.