Прокуратурата обвини парламента за отказа на Испания да ни върне Тони Парфюма

СГП е образувала досъдебно производство срещу престъпна група, в която участват Къро, Цветан Василев, Дилиян Георгиев, Тони Иванов

Топ
15:40 - 24 Април 2023
3544
Прокуратурата обвини парламента за отказа на Испания да ни върне Тони Парфюма

В прокуратурата няма официална информация за отказа на испанския съд да екстрадира обвиняемия Тони Иванов, съобщават от държавното обвинение. 

В неделя от Антикорупционния фонд разпространиха решението на съда в Испания, в което се казва, че Иванов няма да бъде предаден у нас, защото европейската заповед за арест не е контролирана от съда у нас.  

От прокуратурата също посочват това и припомнят, че са сезирали за проблема Министреството на правосъдието още през 2021 г., че са необходими законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС), което се цитира и от властите в Испания по отказа да екстрадират Тони Иванов. 

В решението на съда на ЕС е посочено, че България не е предвидила ефективна съдебна защита и съдебен контрол преди предаването на издирвано с Европейска заповед за арест (ЕЗА) лице за целите на наказателно преследване. Решението е по преюдициално запитване на британски съд относно ЕЗА, издадена по друго дело от прокуратурата в Свищов.

"Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС. Съгласно Конституцията на Република България прокуратурата няма право на законодателна инициатива и бездействието на Народното събрание по регулиране на актуалното законодателство и привеждането му в съответствие с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено показват непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти", пиша от прокуратурата. Посочват още че манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им.

При изпълнение на конституционноустановените си правомощия Прокуратурата на Република България се ръководи от разпоредбите на националното, европейското и международното право и отстоява демократични ценности и принципи, свързани с върховенството на закона.

Съдът на Европейския съюз определя независимостта на съдебната власт като изискване и гарант за върховенство на закона във всяка правова държава. Затова органите на съдебната власт, в частност прокуратурата, трябва да са защитени от външна намеса и злонамерени атаки, които целят нейното дискредитиране.

В Софийска градска прокуратура вече е образувано досъдебно производство срещу организирана престъпна група, с участието на Красимир Каменов-Къро, Цветан Василев, Дилиян Георгиев, Тони Иванов-Парфюма и др.,.  Важна роля в този заговор има и Овидиу Семенеску, който е свързан с румънски разузнавателни служби. На практика се разкрива симбиоза между разследвани у нас лица – Цветан Василев, Пламен Бобоков, Красимир Каменов-Къро и други, които ползват общи посредници за синхронизиране на действията им срещу прокуратурата – лобисти в САЩ, евродепутати и конгресмени, доноси в САЩ и Европа, „журналистически“ разследвания и т.н. Има пряка комуникация между Дилиян Георгиев и Цветан Василев. Като е установено, че Георгиев поне веднъж в месеца е посещавал Белград.