Прокуратурата: Питайте Лозан Панов за съдия Андон Миталов

Общество
17:23 - 05 Февруари 2020
2319
Прокуратурата: Питайте Лозан Панов за съдия Андон Миталов

Медиите да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, това се казва в съобщение на пресцентъра на Прокуратурата на Република България по повод обявяването на българския съдия Андон Миталов за участие в "сериозна корупция" от външния министър на САЩ Майк Помпео.

"По повод множество запитвания от медиите във връзка с публичното оповестяване от Държавния департамент на САЩ на името на българския съдия Андон Миталов за участие в "сериозна корупция“, главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)", пише в съобщението на Прокуратурата.

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България", се казва в изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

"Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94).