Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

По сигнала на Атанас Русев е образувано досъдебно производство на 11 август 2023 г.

Новини
14:00 - 29 Април 2024
5253
Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

По сигнала от председателя на Управителния съвет (УС) на сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев е образувано досъдебно производство на 11 август 2023 г., съобщиха от прокуратурата.

Атанас Русев

В хода на разследването са установени данни за документни престъпления, уточниха от държавното обвинение.

Съобщението е във връзка с журналистическото разследване на сайта „Бивол“, в което се твърди, че Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи. Целта – през 2021 г. от УС на неправителствената организация да излезе съпредседателят на ПП Кирил Петков, за да може да стане служебен министър на икономиката.

Според разследването подписът на Атанас Русев е бил фалшифициран, за да се направи пълномощно, с което Лена Бориславова да се разпорежда.

„По досъдебното производство в кратки срокове се очаква изготвянето на съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващия прокурор ще се произнесе по хода на делото и възможността по същото да бъдат евентуално привлечени в качеството им на обвиняеми лица, спрямо които се съберат доказателства за участие в документни и други престъпления“, обявиха още от прокуратурата. 

В интервю за предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви журналистът от „Бивол“ Асен Йорданов обяви, че в скандала е замесен още един политик от „Продължаваме промяната“ – Никола Минчев.

„По метаданните излизат съставители на файлове от тази поредица Лена Бориславова и нейният колега Никола Минчев – това вече е публикувано в сайта. По това време те са били колеги в една кантора „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“, обяви журналистът.

След участието на Асен Йорданова и Атанас Русев в предаването „Тази сутрин“ Кирил Петков коментира казуса с пост във Фейсбук и го определи като „готвен по предварителен сценарий скандал“. В него Петков казва, че през 2022 г. е открил друго лице на Атанас Русев. Тогава, като премиер, подал списък с 19 имена на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. Сред тях било и името на Румен Николов-Пашата.