Прокуратурата подхвана ремонта на моста на Колю Фичето в Дряново

Съоръжението е укрепено с бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство

Общество
17:50 - 09 Януари 2020
2534
Прокуратурата подхвана ремонта на моста на Колю Фичето в Дряново

Окръжната прокуратура в Габрово ще изяснява обстоятелствата около нерегламентираното укрепване на моста на майстор Колю Фичето в Дряново. Съоръжението, което е паметник на културата от местно значение, е подсилено в каменните основи с бетон, без да е спазена процедурата по закона за културното наследство.

Сигнал до кмета на Дряново за лошото състояние на моста е бил подаден през юни м.г. Процедурата предвижда да бъде уведомен ресорния министър.

Вместо да бъде спазена процедурата, фирма извършила укрепване на колоните на моста с бетон. Фугирана е и каменната зидария. При какви обстоятелства са възложени дейностите не е ясно, тъй като липсва документация, а и кметът вече не е същият.

Граждани са сигнализирали за нерегламентираната намеса по съоръжението, чието строителство възрожденският майстор започва през 1860 г.

Намесата по него не е фатална, посочва архитект Милен Маринов, регионален инспектор във Велико Търново към дирекция „Опазване на културното наследство“ в министерството.

„Всичко е поправимо“, посочва пред БНР арх. Маринов, според когото следва да се изготви техническа експертиза от компетентни инженери и да се премине към изработването на цялостен проект за реставрация и консервация на съоръжението.