Прокуратурата поиска постоянен арест за шефката на Митниците

Петя Банкова е сочена за част от организираната престъпна група на "краля на цигарите" Никола Николов - Паскал

Топ
11:08 - 06 Април 2024
3734
Прокуратурата поиска постоянен арест за шефката на Митниците

Поискан е постоянен арест за шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и баща и син Марин и Стефан Димитрови, предава БНТ. Тримата бяха задържани при акция срещу контрабандния канал на Никола Николов - Паскал. Софийската градска прокуратура е внесла в съда искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" и за тримата. Четвъртият обвиняем, Никола Николов - Паскал се издирва.

Мотивите на прокурорите да поискат постоянен арест за Банкова и баща и син Димитрови са, че има събрани доказателства, от които обосновано да се предложи, че тримата са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. Освен това, ако са на свобода тримата могат да извършат друго престъпление и да попречат на разследването, твърдят прокурорите.

В ъндърграунд средите Никола Николов - Паскал е наричан "кралят на цигарите". Твърди се, че държи най-големия канал за трафик на тютюневи изделия. Има данни, че количествата цигари, преминали през този канал в последните 3 години, се увеличили няколко пъти.

"Контрабандните цигари в България в момента са на много ниско ниво, пренебрежително малко, около 3%. Много е възможно нещо, което пропускаме, тези контрабандни цигари да са минавали транзит през България. Но за мен това е експлоатация на една митологична фигура от миналото, за да се направи някаква нагледна схема, за да се убеди обществото, че зад тези арести има нещо друго", каза Йово Николов, разследващ журналист.