Прокуратурата проверява сигнала на Горица Кожарева за оказван натиск

Предложената за служебен премиер напусна Софийската градска прокуратура към 18.30 часа

Политика
18:30 - 19 Август 2024
2301
Прокуратурата проверява сигнала на Горица Кожарева за оказван натиск

Софийската градска прокуратура ще проверява сигнала на Горица Кожарева за оказван натиск. По-рано днес тя каза пред журналисти, че отива в кабинета на главния прокурор, за да подаде сигнал за натиск върху нея кой да бъде вътрешен министър. Тя не назова конкретни имена и посочи, че не е имало заплахи. Хора обаче са ѝ се обаждали по телефона и я съветвали да се спре на друг министър.

„Във връзка с отправени множество запитвания от медии пресслужбата на Прокуратурата на Република България прави следното изявление:

Заместник-председателят на Сметната палата и предложена за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева подаде днес, 19.08.2024 г., сигнал за оказван ѝ натиск в хода на процедурата по сформиране на проект на служебно правителство.

Сигналът съдържа данни, свързани с избора на служебни министри, които Горица Грънчарова-Кожарева е осъществила в периода от 9 до 19 август 2024 г.", гласи съобщението на прокуратурата.

Амтомобилът дошъл да вземе Горица Грънчарова-Кожарева от прокуратурата. Предложената за служебен премиер пристигна там в 13 ч. и си тръгна доста след края на чиновническото работното време - към 18.30 часа

Държавният глава Румен Радев заяви, че няма да подпише указ за назначаването на служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева. Президентът аргументира решението си с участието на Калин Стоянов в проектокабинета. Радев поиска от Народното събрание да попълни списъка, от който държавният глава може да избере служебен премиер.

След процедурата при държавния глава Горица Грънчарова-Кожарева съобщи пред медиите за оказван ѝ политически натиск по време на преговорите за съставяне на служебен кабинет.