Прокуратурата пусна разговор, в който президентът се опитва да спре проверка на КПКОНПИ

Румен Радев и ген.-майор Цветан Стойков обсъждат назначението на Деси Радева като пиар на ВСС

Общество
17:00 - 28 Януари 2020
3786
Прокуратурата пусна разговор, в който президентът се опитва да спре проверка на КПКОНПИ

Разследване на опит за саботиране на проверка на КПКОНПИ е причина за искането на главния прокурор Иван Гешев КС да тълкува условията, при които може да се започне наказателно производство срещу действащ президент. Това става ясно от СРС записи и постановление по случая, разпространени от държавното обвинение.

Формулировката е "деяния на група лица, които осъществяват действия, включително обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от Министерство на отбраната".

В първия разговор от 23 април м.г. участва „неустановен с категоричност мъж, който вероятно е президентът на републиката Румен Радев“, който говори с началника на ВВС ген.-майор Цветан Стойков. Двамата обсъждат проверка на КОНПИ „за назначаването на Деси“ (според прокуратурата – настоящата съпруга на президента Десислава Радева) като пиар на ВВС.

"Аз съм дал указания каквото може да не пращаме, няма да го пращам", заявява Стойков, като уточнява, че става дума за "Деси": "Какви договори е имала, ползвала ли е някакви жилища, кой ги е плащал".

Мъжкият глас, за който се предполага, че е на президента, отбелязва, че "това са абсолютни простотии", но държи да бъде държан в течение.

Стойков е категоричен:" Ама за какво да даваме обяснения, бе?! Ние ще кажем - нямаме тия данни въобще".

Следват два други разговора, които Стойков води с негови служители, в които се обсъжда как да се подходи по отношение на проверката.

В единия разговор (провел се на следващия ден) единият подчинен коментира: "Според мен не трябва да крием, защото, ако се разбере, че крием...". Той отбелязва и че КПКОНПИ не може да разследва конфликт на интереси в минало време и това може да се превърне в основание да се отбият исканията за допълнителна информация.

За исканията за информация и начина, по който във ВВС са реагирали на тях се разбира от третия разговор, който всъщност е най-ранен - от 16 април м.г.

В постановлението с дата 23 януари се посочва, че "пълното извършване на тази проверка на КПКОНПИ се осуетява поради укриване на документи, като част от тези документи касаят лицето посочено по-горе и с което президентът вероятно се намира в брачна връзка".

Постановлението на прокуратурата за спиране на наказателното производство и приложените документи може да видите тук