Прокуратурата разследва вносителка на COVID-19 от Холандия

У нас
07:57 - 10 Юни 2020
3257
Прокуратурата разследва вносителка на COVID-19 от Холандия

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу двете жени, които с полет от Амстердам на 1 май, кацнаха на летище София, а след това безпрепятствено преминаха през контрола, за да се приберат до хасковското село Брягово с такси, въпреки че една от тях е била болна от COVID-19, пише "Сега". 

Случаят стана показатален за това как една пасажерка матира цялата ни превенция за разпространение на вируса. "Пациентката е била привикана към граничния здравен контрол, не е изчакала консултацията с наш специалист, преминала е през граничен паспортен контрол и нашите специалисти са я гонили в багажното отделение на летище София", разказа тогава директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Майката на жената твърди, че още при полета от Амстердам дъщеря й се почувствала зле. Бил й даден апарат за дишане. След това семейството взело такси до Хасково. Превозвачът „България ер” отрече част от информацията, потвърждавайки за проблем на борда. „По време на полета нито един пътник не е бил поставен на апарат. Имало е оплаквания от жена относно падане на кръвната й захар, в резултат на което екипажът й е дал вода със захар и кислород". 

Първоначално по случая беше започнала проверка от районната прокуратура в Хасково, като наскоро са събрани достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Междувременно този вторник семейство българи, заразени с коронавирус, бяха задържани на пункт "Калотина" на връщане пак от Нидерландия.