Прокуратурата разследва закани с убийство срещу магистрати

Общество
17:35 - 27 Февруари 2024
1199
Прокуратурата разследва закани с убийство срещу магистрати

Районната прокуратура в София (СРП) разследва закани с убийство срещу магистрати, съобщиха от държавното обвинение. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК.

Разследването е започнало след получени на електронната поща на СРП съобщения, съдържащи закани с убийство срещу съдии, следовател, и обидни квалификации, касаещи множество политици и други публични личности.

В съобщенията, получени в прокуратурата, са посочени конкретни имена на хора, срещу които са заплахите.

Разследването по досъдебното производство е възложено на ГДБОП-МВР, след извършена проверка от същата структура. Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на автора на съобщенията и е дал подробни писмени указания относно всички действия по разследването, които следва да се извършат.

Оперативно-издирвателните мероприятия до този момент насочват към лице, което води скитнически начин на живот, използва безплатен интернет на обществени сгради и изпраща съобщения от различни имейл адреси до множество адресати.

"Човек, водещ скитнически начин на живот в София и използващ псевдонима "Червения пират", се издирва от ГДБОП и Столичната полиция във връзка с електронни заплахи, съобщи пред журналисти ладимир Димитров, директор на "Киберпрестъпления" в ГДБОП.

Той потвърди, че издирваният е отправял заплахи към вицепремиера Мария Габриел и съдия Владислава Цариградска. Димитров допълни, че самоличността на лицето е установена, като добави, че е бил задържан преди месеци за подобни действия. Също така обясни, че лицето има психични проблеми.

Директорът на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП добави, че има данни "Червеният пират" да е отправял електронни заплахи за взривни устройства в училища, търговски магазини и институции.

Междувременно председателят на Окръжния съд в града Весела Сахатчиева заяви пред bTV, че на официалния имейл на Окръжния съд в Плевен са получени нови груби заплахи към магистрати. Първоначално съобщенията съдържали името на съдия Владислава Цариградска, по-късно обаче пристигат заплашителни имейли с нецензурни думи, насочени и към останалите съдии.

Първите съобщения са от 19 февруари след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и публичните изяви на съдия Цариградска, която се движи с охрана.

Заплашителните имейли гласят, че съдиите са "необразовани" и "корумпирани" и че определени органи от тялото им ще бъдат изкормени. "Искаме кметовете в затвора, няма да се върна в България да работя", "Ние сме извън закона, законът казва смърт за вас", както и че съдиите защитават политиците.

Това продължава вече седмица. Заплахите пристигат от неделя на официалната поща на Районен съд Плевен, като вече има близо 50 подобни съобщения. Не са посочени конкретни имена на съдии, по-често е споменавано това на Владислава Цариградска. Заплахите идват от три различни имейл адреса. Според Сахатчиева човекът може би умишлено се представя като нискоинтелигентен, не може да каже и дали става въпрос за група или не.

Сигнали до ГДБОП в София вече са изпратени, сезирани са и всички институции. "Това са официалните имейли на съда, тук получаваме всички имейли и документи. Това пречи на нашата работа", каза Сахатчиева.