Прокуратурата с подробности за случая със заключените деца в Стара Загора

Крими
16:30 - 17 Юли 2024
1238
Прокуратурата с подробности за случая със заключените деца в Стара Загора

Районната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство, след като е констатирала данни за извършено престъпление от общ характер по случая с майката, която е държала децата си четири години заключени.

Престъплението се изразява в неполагане на адекватни родителски грижи по отношение на дете, с което поведение е била създадена опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие. Според разследването майката страда от тежко психично заболяване.

На 18 юли 2023 г. в прокуратурата е постъпил сигнал от Иванка Сотирова - обществен посредник  на територията на Община Стара Загора. Тя заявява, че при нея се е явил близък роднина на 13-годишно дете, който твърдял, че детето не посещава учебно заведение. По данни на роднината причината била здравословен психически проблем на майката.

Извършената проверка установява, че майката на детето до този момент не е била диагностицирана и лекувана от психично заболяване, а детето е било отписано от училище на 30 август 2022 г.

Разследването е било възложено на разследващ полицай при Второ РУ-Стара Загора. По досъдебното производство са били проведени множество действия по разследване - разпити на свидетели.

На известните адреси в страната не били установени 13-годишното дете и неговата майка, с оглед на което същите били обявени за ОДИ. Изискана била информация от множество институции, чрез която да бъде установено местонахождението им. Адресът е бил посещаван многократно, като на него не са били установени майката и детето.

Чрез свидетелските показания били събрани данни, водещи до извод, че майката и детето са напуснали жилището през лятото. Едва на 9 февруари 2024 г. полицейски служител е забелязал движение в жилището. Незабавно Районна прокуратура-Стара Загора е поискала и получила разрешение за претърсване на апартамента с цел да се издирят лицата.

Същите са установени в дома. В хода на разследване е била изготвена психиатрична експертиза, от заключението, на която майката страда от тежко психично заболяване, датиращо от 2013 година.

С детето е направена консултация с психолог, същото е настанено за отглеждане в дома на близък роднина. Направени са му пълни изследвания, установяващи, че няма здравословни проблеми. Постъпило в учебно заведение при индивидуална форма на обучение за учебната 2023/2024 година.