Прокуратурата с внезапна проверка на „Калотина”

Общество
18:41 - 16 Март 2020
4143
Прокуратурата с внезапна проверка на „Калотина”

Окръжна прокуратура София се е самосезирала и е извършила внезапна проверка на ГКПП „Калотина”, съобщиха от прокуратурата.

Екип от прокурори са проверили действията на държавните органи по прилагане на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19. Към момента на проверката е било установено, че започва изграждане на термокамера за измерване на температурата на всички влизащи на територията на България.

Също така е било установено, че от РЗИ София - област и УМБАЛ „Св. Анна” - София е създадена организация за преглед и насочване на всички лица, влизащи на територията на България от рискови държави. Осигурен е денонощен режим на работа и контрол. На всички пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19 се извършва проверка на здравословното състояние. Попълва се „Формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19”.

На всички идващи от страни с потвърдени случаи на заболели се връчва листовка с препоръки за 14-дневна карантина. Оказва се пълно съдействие от органите на МВР - ГПУ „Калотина” и Митница „Калотина” по създаване на организация и контрол на разпоредените мерки.

От служителите на Митница „Калотина” се извършва засилен контрол на изходящите от България трасета за износ на медицински изделия и препарати, свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19, посочват още от прокуратурата.