Прокуратурата се самосезира заради изхвърления асфалт край Прохода на републиката

От фирмата-изпълнител обяснили, че работниците искали по-бързо да пуснат движението

Крими
20:38 - 22 Април 2024
3680
Прокуратурата се самосезира заради изхвърления асфалт край Прохода на републиката

Районната прокуратура във Велико Търново днес се самосезира по случая със скандалния ремонт на Прохода на Републиката.

На видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как работници изрязват асфалт от пътното платно и вместо да го товарят и извозват, директно го изхвърлят извън предпазните огради в деретата до пътя. Проверки по случая направиха експерти от РИОСВ – Велико Търново, Агенция "Пътна инфраструктура" и полицията.

Скандалният ремонт е на 33-я километър от Прохода на републиката. От фирмата-изпълнител обяснили, че работниците изхвърлили натрошения асфалт край пътя, защото искали по-бързо да пуснат движението. Възмутени шофьори подали сигнал в екоинспекцията. Последвала незабавна проверка.

"Количеството е малко, там няма река, няма воден обект и няма канавки, които евентуално биха били задръстени от този материал. И няма някаква голяма опасност, която да се случи", каза Росица Недялкова – главен експерт в РИОСВ – Велико Търново.

По случая днес се самосезира и Районната прокуратура, а от полицията събират показания на работници и очевидци.

"С мое постановление с днешна дата е образувано досъдебно производство за престъпление, че било допуснато замърсяване на почвата и с това същата е станала опасна за хора, животни и растения. Регламентираното наказание е от 1 до 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 хиляди до 30 хиляди лева", каза Пламена Димова – наблюдаващ прокурор по случая.

В писмено становище до "По света и у нас" от Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че фирмата изпълнител вече е глобила техническия ръководител на проекта. А изхвърленият асфалт до дни ще бъде премахнат.

"Този фрезован асфалт ще бъде събран от представителите на ОПУ, в частност фирмата изпълнител и ще бъде транспортиран до отредените за целта площадки в най-кратки срокове", каза Ванислав Бояджиев – експерт в РИОСВ – Велико Търново.

Общо 33 километра от прохода Хаинбоаз трябва да бъдат ремонтирани. От фирмата-изпълнител обещават работата да приключи до 1 май.