Прокуратурата се зае с теча на данни от БУЛСТАТ

Крими
16:36 - 10 Януари 2022
1355
Прокуратурата се зае с теча на данни от БУЛСТАТ

Софийската районна прокуратура се самосезира във връзка с публикации в медиите, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица от БУЛСТАТ номера.

Според информацията в медиите засегнати са около 300 000 лица, припомнят от прокуратурата.

Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция "Национална полиция", която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.

Течът на лични данни - волен или неволен, засяга над 300 000 души със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и много др. в сферата на т.нар. "фрийланс".

Това се случва, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и Божидар Божанов, министър на електронното управление обаче заявиха на брифинг, че изтичане на лични данни не е имало. Към настоящия момент в регистъра са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица и това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г., тоест в тази си част БУЛСТАТ показва данни, които съответстват на изискванията на закона, уточни министър Йорданова.