Прокуратурата: Трима са обвиняеми за кредита от 150 млн. отпуснат от ББР (ОБНОВЕНА)

Мавродиев и Гайтански задочно, а представителят на "Роудуей Кънстракшън" е задържан за 24 часа

Новини
14:04 - 15 Август 2024
5536
Прокуратурата: Трима са обвиняеми за кредита от 150 млн. отпуснат от ББР (ОБНОВЕНА)

Трима са обвинени за кредита от 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие, съобщиха от прокуратурата. Това са Румен Гайтански-Вълка, представителят на фирмата му Иван Георгиев и бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев. 

Мавродиев и Гайтански са обвинени задочно, а представителят на "Роудуей Кънстракшън" е задържан за 24 часа. 

Обвиненията са за длъжностно присвояване в особено големи размери, подбудител е Гайтански, съучастник е Иван Георгиев. 

"Бяха събрани предимно документи, както и няколко автомобила, три от които - на много висока стойност. След това доказателствата бяха преценени и днес наблюдаващият прокурор привлече обвиняеми", посочи Петрова. 

"В сряда, докато се провеждаха разследвания на терен, се появиха политически коментари. По този повод ще предоставим факти. Делото е образувано в края на октомври 2022 г. по сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. Водено е разследване за престъпление по служба - първоначално от ГДБОП. В началото на 2022 г. се отправя предложение към ДАНС да поеме случая. По-късно той е възложен на следовател от Софийската градска прокуратура", посочи Петрова и допълни, че през 2023 г. наказателното производство е било прекратено поради липса на доказателства. 

След промените в Конституцията досъдебното производство е било иззето от следовател и възложено на испектор от Антикорупционната комисия. "Било е преценено, въз основа на доказателства, че трябва да бъде извършено претъсване и изземване на множество адреси в София и Кърджали", каза Петрова.

Разследването продължава. Събират се доказателства и за пране на пари заради разпореждането със 148-те милиона след присвояването на кредита след 2019 г.. каза заместник градският прокурор Деян Захариев.

Още докато колегите  провеждаха интензивни действия по разследването на терен се появиха много политически коментари и интерпретации, свързани с нашата работа, каза зам. градската прокурорка Десислава Петрова. 

Делото е образувано през октомври, 2022 година по повод сигнал за отпуснатия кредит. Водено е разследване за престъпление по член 282 от НК. Първоначално то е водено от главна дирекция "Борба с организираната престъпност". По-късно разследването е разпределено към следовател към СГП. С постановление от 5 май 2023 разследването е прекратено, "тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба". То е потвърдено изцяло от Софийска апелативна прокуратура. Констатирани са обаче пропуски и непълнота по фактите в случая.