Прокуратурата влезе в болницата в Добрич

В сигнал, подаден от медик, се иска проверка на работата на Второ вътрешно отделение

Здраве
15:47 - 12 Август 2020
2085
Прокуратурата влезе в болницата в Добрич

В секторите за лечение на болните с COVID-19 в болницата в Добрич в момента няма нито един инфекционист и пулмолог. До този момент трима пулмолози са работили във вътрешното отделение. Старшата медицинска сестра от второ вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в отделението по реанимация. Двама пулмолози са с други заболявания и са в болнични от началото на август.

В болницата най-напред беше закрито инфекциозното отделение, заради напускането на лекаря инфекционист. Заради това и болницата не може да сключи договор със Здравната каса за клиничната пътека за лечение на COVID-19. Бяха затваряни ортопедичното, неврологичното и други отделения заради заразата – на пациент или медицинско лице. За 40 пациенти с коронавирус и с белодробни болести се грижат двама гастроентеролози към момента. И всичко това в разгара на пандемията – от месец май до сега.

Окръжната прокуратура в Добрич извършва проверка в многопрофилната болница за активно лечение за организацията на лечението на пациенти, заболели от COVID-19. В сигнала, подаден от медик, се иска по-специално проверка на работата на Второ вътрешно отделение. На 20 юли прокуратурата е възложила проверката по компетентентност на Регионалната здравна инспекция. Оттам заявиха, че ще предадет материалите до края на седмицата.

След посещението си в болницата във вторник министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви категорично, че в лечебното заведение не е създадена необходимата организация за борба с COVID-19, тя е лоша и неефективна и допринася за разширяването на заразата. Допускат се външни хора, които носят храна на пациенти по отделения, въпреки че свижданията са забранени. На петия етаж в единия край са отделени болни със съмнения за COVID-19, а в другия край край е нормално отделение, като се обслужват от един и същ персонал.

Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев остава тези дни в Добрич, за да се създаде организация за излизане от положението. „През май в област Добрич заразените са 0, през юни – 7, през юли - 301, за август се очакват 550” – заяви той.” Правили сме много проверки, даваме сме предписания, но от ръководството на болницита не ги изпълняват” – каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

След посещението на здравния министър е в ход процедура за свикване на общо събрание на болницата за избор на нов директор и промени в Съвета на директорите на акционерното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата - с 67 процента. Останалите проценти се разпределят между осемте общини в област Добрич.

„Проблемите в болницата се виждаха отдавна, затова и от община Добрич написахме писмо до здравния министър с апел за съдействие. И мнението на Здравната каса, Регионалната здравна инспекция, лекарската колегия е същото” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Много лекари в болницата в свои изявления по местните медии също поставяха проблемите.