Прокуратурата влиза в "Дома на ужасите" във Варна

Обвинението се самосезира след репортажите за кошмарната съдба на възрастните там

Новини
18:27 - 17 Ноември 2021
2401
Прокуратурата влиза в "Дома на ужасите" във Варна

Апелативната прокуратура във Варна е започнала проверка за няколко трагични случаи в домове за възрастни хора във Варна.
Прокуратурата се самосезира след излъчени репортажи по национални телевизии и публикации в други медии, касаещи трагични случаи, съобщават от пресцентъра на институцията.

Целите на проверката са: да се установи спазена ли е нормативната уредба относно лицензирането и дейността на социалните домове за възрастни хора; налице ли са данни за упражнявано насилие и нехуманно отношение към лица, настанени в тези домове и спазени ли са нормативните изисквания по отношение качеството на предоставените социални услуги; налице ли е причинно – следствена връзка по отношение действията и бездействията на длъжностни лица в тези домове със смъртта на лица, ползващи социалната услуга.

В проверката ще съдейства Агенцията за качеството на социалните услуги - контролния орган, на който държавата е делегирала правомощия и задължения относно осъществяване на контрол и мониторинг на предоставянето на социалните услуги, както и относно лицензиране доставчиците на социални услуги и прекратяване на дейността им.
При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер, ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица.

Районна прокуратура – Варна ръководи работата и по досъдебно производство, образувано във връзка със сигнал от близки на едно от починалите лица.