Прокурор Ангел Кънев обвинява Божков с охрана

Миналата година магистратът получи смъртна заплаха

Общество
19:51 - 26 Август 2023
13764
Прокурор Ангел Кънев обвинява Божков с охрана

Час преди заседанието за мярката на Васил Божков около Съдебната палата частни охранители обикаляха периметъра, оглеждаха покривите на сградите и контейнерите за боклук, съобщава Би Ти Ви.

В същото време - на първия етаж, където се проведе заседанието - беше създаден коридор от подръчни материали, за да стигне Божков до залата, без да бъде притесняван от журналистите.

В съдебната зала и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев влиза с млад мъж, който го пази. Специален режим е въведен и за бизнесмена.

От съдебната охрана осигуриха на Васил Божков коридор от пейки, маси и въжета, за да стигне безпрепятствено до съдебната зала.

На 6 април миналата година в служебния кабинет на Ангел Кънев в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, както и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи. С тях били изписани думите „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата. 

"Въпросният магистрат от повече от година има назначена охрана заради неговата застрашеност, съобщи тогава говорителят на Иван Гешев Сийка Милева. По думите й прокурорът многократно е посещавал през последните месеци болницата, чието име фигурира в заплахата. "Скандално е, че това е случва в държава, която е член на ЕС. Висш магистрат да бъде заплашван по този начин. Не е нормално прокурор да намери такава заплаха в бюрото си в сградата на Специализираната прокуратура, която е охранявана от министерството на правосъдието", заяви още Милева.