Прокурор: „Ние сме патриоти и крадем само от ЕС”

Румънката Лаура Кьовеши разказва за своя среща на най-високо ниво

Новини
14:15 - 20 Май 2019
2487
Прокурор: „Ние сме патриоти и крадем само от ЕС”

 "Прокурор ми каза: „Виж, Лаура, ние сме патриоти, ние не крадем от националните си пари, крадем само от еврофондовете".

Това разказва в интервю за "Файненшъл таймс" Лаура Кьовеши, бивш специален прокурор за борба с корупцията по високите етажи на властта в Румъния и водещ кандидат за новия пост прокурор на ЕС за разследване на злоупотребите с евросредства.

Изданието уточнява преди това, че разговорът е станал на "среща на най-високо ниво на прокурори от района". Предвид, че се говори за "регионална среща", в Югоизточна Европа има само още две страни членки на ЕС - България и Гърция, а "най-високо ниво" предполага участие на главни прокурори.

„Политици и бизнесмени се уплашиха, когато видяха, че магистратите могат да ги хванат. Макар да са притеснени, че повече не могат да крадат, Румъния далеч не е единствената източноевропейска страна, обвинявана в корупция. Мнозина румънци смятат, че Брюксел несправедливо се е заел само с тях и че специално към България отношението е по-толерантно”, добавя Кьовеши в интервюто.

Тя споделя още, че е особено наложително населението да бъде образовано за борба за корупцията. "Бях много изненадана, когато казах на студенти: "Вижте, ако давате пари на преподавател, за да си вземете изпита, това е престъпление", и те не знаеха, че е така. Това е липса на образование."