Прокурор Христо Кръстев: Отец Васиан е шпионирал в Северна Македония

Това не е престъпление според българското законодателство, обясни заместник-градският прокурор

Актуални новини
17:53 - 27 Септември 2023
4388
Прокурор Христо Кръстев: Отец Васиан е шпионирал в Северна Македония

Софийската градска прокуратура ще изиска доклада на ДАНС, въз основа на който са изгонени от България предстоятелят на Руската църква Васиан Змеев и двамата беларуски свещеници.

Това съобщи на брифинг градският прокурор на София Илияна Кирилова, след като по-рано днес депутатите Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев подадоха сигнал до изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов за проверка и установяване на собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София, известен като Руската църква.

"Ще видим какво има в доклада, защо не сме били уведомени и дали действително по този доклад ние можем да повдигнем и обвинение", допълни тя.

Заместник-градският прокурор Христо Кръстев уточни, че според разпространената информация експулсираните руски граждани са извършвали шпионство на територията на Република Северна Македония, което не е престъпление според българското законодателство.

"Предполагаме, че ДАНС е взела превантивни мерки за експулсирането на тези руски граждани предвид предоставените данни от Скопие на София", каза още той.