Прокурор иска Върховния съд да не дава имунитет на Тръмп

САЩ
13:14 - 09 Април 2024
1214
Прокурор иска Върховния съд да не дава имунитет на Тръмп

Специалният прокурор, който повдига федерални наказателни обвинения срещу Доналд Тръмп за усилията му да отмени загубата му на изборите през 2020 г., подаде в понеделник писмо във Върховния съд на САЩ, призоваващо съдиите да отхвърлят искането на бившия президент за имунитет от съдебно преследване на принципа. Специалният прокурор заявява, че "никой човек не е над закона," съобщава Ройтерс.

Делото трябва да бъде разгледано от Върховния съд на 25 април. Тръмп обжалва отхвърлянето на молбата му да бъде защитен от наказателното дело, заведено от специалния прокурор Джак Смит, тъй като той е бил президент, когато е предприел действията, за които е обвинен.

В последното си заявление преди делото Смит каза на съдиите, че действията на Тръмп, довели до обвиненията, ако бъде осъден, ще представляват "безпрецедентно нападение срещу структурата на нашето правителство".

"Ефективното функциониране на президентството не изисква бивш президент да бъде освободен от отговорност за тези предполагаеми нарушения на федералния наказателен закон", пише Смит. "Напротив, основен принцип на нашия конституционен ред е, че никой не е над закона, включително президента.

Тръмп, първият бивш президент, срещу когото е образувано наказателно дело , е кандидатът на републиканците за изборите в САЩ на 5 ноември. Настоящият президент Джо Байдън победи Тръмп през 2020 г. Тръмп се призна за невинен по това дело и трите други наказателни дела, срещу които е изправен, опитвайки се да ги представи като политически мотивирани.

Той твърди, че като бивш президент има "абсолютен имунитет срещу наказателно преследване за своите официални действия" и предупреди, че без такъв имунитет "заплахата от бъдещо наказателно преследване и лишаване от свобода ще се превърне в политическа тояга за влияние върху най-чувствителните и противоречиви президентски решения."

През август 2023 г. Смит повдигна четири федерални наказателни обвинения срещу Тръмп по делото за подривна дейност в изборите, включително заговор за измама на Съединените щати, възпрепятстване на удостоверяването на изборната победа на Байдън от Конгреса и заговор за това, както и заговор срещу правото на американците да гласуват.

Гледната точка на Смит беше подкрепена в понеделник от група от 19 пенсионирани американски четиризвездни генерали и други бивши високопоставени служители по националната сигурност, включително пенсионираните генерали Питър Киарели и Джордж Кейси, бившия директор на ЦРУ Майкъл Хейдън и бившия секретар на ВМС Рей Мабус. Те нарекоха твърдението на Тръмп за президентски имунитет "противоречащо на основополагащите принципи на нашата демокрация".

"Освен ако теорията (на Тръмп) не бъде отхвърлена, рискуваме да застрашим позицията на Америка като пазител на демокрацията в света и допълнително да подхранваме разпространението на авторитаризма, като по този начин застрашаваме националната сигурност на Съединените щати и демокрациите по света", заявиха бившите служители пред съдиите.

Решението на Върховния съд да изслуша аргументите относно искането на Тръмп за имунитет в края на април отложи процеса срещу него, давайки тласък на предизборната кампания на Тръмп.

Миналия октомври Тръмп поиска обвиненията да бъдат отхвърлени въз основа на искането му за имунитет. Окръжният съдия на САЩ Таня Чуткан отхвърли това искане през декември. След обжалване Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия на 6 февруари отсъди с 3-0 гласа срещу иска на Тръмп.

Тръмп и неговите съюзници направиха неверни твърдения, че изборите през 2020 г. са били откраднати и разработиха план за използване на фалшиви членове на избирателната колегия, за да осуетят признаването на победата на Байдън от Конгреса. Тръмп също се опита да окаже натиск върху тогавашния вицепрезидент Майк Пенс да не позволи сертифицирането да продължи. Поддръжниците на Тръмп атакуваха Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. в опит да попречат на сертифицирането.