Прокурор Огнян Дамянов обвини Иван Гешев за оказван натиск

Проверяван съм стотици пъти, това говорили за натиск?, попита обвинител №1

Политика
12:57 - 08 Юни 2023
6061
Прокурор Огнян Дамянов обвини Иван Гешев за оказван натиск

Главният прокурор не приема и че е нарушил служебните си задължения по отношение на разследването на взрива срещу кортежа му, тъй като на 1 май, когато стана инцидентът, той е бил заместван от Борислав Сарафов, а заповедта за това е била издадена още на 24 април.

"Доказателствата по казуса получих преди час. Главният секретар е призовал цял куп колеги за разпит. Държа всички доказателства да бъдат качени на сайта във ВСС.

Ако се вземе решение за прекратяване на производството, доказателствата към първото искане да се присъединят към второто искане", поиска главния прокурор. 

Огнян Дамянов от прокурорската колегия заяви, че някой оказва натиск върху членовете, оттеглили искането си за отстраняване на главния прокурор. "Г-н Гешев няма нищо воеводско това което прави прокуратурата в момента", обърна се той към главния прокурор. 

"По същата проверка и на мен е снето обяснение. Трябва ли да приема, че и върху мен е оказан натиск.  След като на главния прокурор могат да се извършват стотици проверки,  трябва да възприема, че и върху мен е оказан натиск. Имаше сигнал на прокуратурата срещу мен и е образувано досъдебно производство", обясни Иван Гешев.  

Гергана Мутафова представи мотивите като причина за оттегляне на първото предложение на членовете на прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Те оттеглили предложението си заради становището на наблюдаващия прокурор на атентата, че израелски експерт не е бил допускан. Дежурните прокурори не са попълвали и водели книга за допуснати лица на местопроизшествието.

Израелският експерт не е повлиял за извършването на място процесуално следствени действия. След анализ на фактическата обстановка, че в хода на извършената проверка не са установени достатъчно данни за твърденията за престъпления по служба или против правосъдието на главния прокурор. Не се установяват достатъчно данни за извършено длъжностно престъпление по служба, обясни Мутафова.

Не са налице нито от обективна, нито от субективна страна престъпления от общ характер. Несъществен е случаят как израелският експерт се е появил до местопроизшествието на взрива срещу главния прокурор, станал на 1 май, обясни Мутафова.

Министърът на правосъдието Атанас Славов предложи на отделно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) магистратите да се занимаят със сериозните съмнения за оказван натиск върху членове от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Не мога да подмина тези твърдения като министър на правосъдието. Затова предлагам вместо да влизаме в този дебат, който би скрил системни проблеми в съдебната власт и системни проблеми в устройството на ВСС, да има отделно заседание, на което да се обърне внимание на този проблем", предложи Славов.