Прокурор от ВКП ще разследва главния прокурор и заместниците му

Обвинител №1 няма да може да отменя като незаконни актовете, с които завеждащият Инспектората го разследва

Новини
13:59 - 07 Декември 2019
1895
Прокурор от ВКП ще разследва главния прокурор и заместниците му

Завеждащият отдел "Инспекторат" във Върховната касационна прокуратура ще може да разследва главния прокурор и неговите заместници в случай на предполагаемо умишлено престъпление от общ характер.

Това предвижда проект за изменение и допълнение на НПК, с който се променя и ЗСВ, внесен от министъра на правосъдието и приет на извънредно заседание на Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената пресслужба.

Главният прокурор няма да може да отменя като незаконни актовете, с които завеждащият Инспектората разследва него или неговите заместници, няма да може "да осъществява надзор за законност по тези преписки и дела".

В законопроекта се предвижда още завеждащият Инспектората на прокуратурата да може да възлага отделни действия по разследването на прокурори или следователи от Националната следствена служба. 

Заемащият новосъздадената длъжност ще бъде с мандат от седем години и трябва да бъде прокурор от ВКП. Той ще се избира и освобождава по предложение на не по-малко от трима от членовете на прокурорската колегия и с мнозинство не по-малко от осем гласа от членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. 

"Целта на законопроекта е изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС посредством въвеждането на ефективен и съобразен с действаща конституционна уредба модел, гарантиращ разследванията срещу главния прокурор и неговите заместници", се посочва в съобщението от пресслужбата на правителството.

Като се допълва, че законовите промени са в изпълнение на препоръка на Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК във връзка с реформата на прокуратурата и взаимодействието й с другите институции, включително механизъм за отчитане на постигнатия напредък пред широката общественост.