Прокурор: Зам.-министър Красимир Живков е подпомагал незаконната дейност на братя Бобокови

Заместникът на Ревизоро оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица в МОСВ

Новини
13:02 - 30 Май 2020
3335
Прокурор: Зам.-министър Красимир Живков е подпомагал незаконната дейност на братя Бобокови

Зам.-министър Красимир Живков е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което само по себе си не е престъпно, но той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал противозаконната дейност на братя Бобокови, свързанa с вноса и износа на отпадъци от чужбина.

Това каза на брифинг един от наблюдаващите прокурори по делото прокурор Генка Брезашка, предаде Агенция „Фокус“.

„Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани и контролирани от братя Бобокови. Наред с това, е установено, че Красимир Живков в качеството си на зам.-министър и възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица както в МОСВ, така и на директори на регионални инспекции по опазване на околната среда със заплахи за уволнения и други въздействия. В случаите, в които разпорежданията му не са били изпълнявани, е имало случаи и на уволнение директори.

Тези дейности са свързани с оползотворяването не само на опасни отпадъци, а въобще на отпадъци.Контролът върху издадените нотификации и разрешителни, които са свързани с преработката на отпадъци се издават от МОСВ, но контролът се извършва от съответните директори на регионалните инспекции.“ уточни тя.

В хода на разследването е било установено, че директорът на РИОСВ-Плевен не е осъществявал подобен контрол, а в извършвал проверките фиктивно.