Прокурори осъдиха руската агресия в Украйна

От българска страна становището бе подписано от заместника на главния прокурор Десислава Пиронева

Украйна
14:06 - 16 Май 2022
1275
Прокурори осъдиха руската агресия в Украйна

Участващите в срещата на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на Европейския съюз - NADAL подписаха становище, с което остро осъждат руската агресия в Украйна и извършените престъпления вследствие на военните действия.

От българска страна становището бе подписано от заместника на главния прокурор Десислава Пиронева. Това съобщиха от прокуратурата у нас

Членовете на NADAL призовават за прекратяване на войната и възстановяване на мира посредством способите на дипломацията. Те се ангажират да окажат правна помощ, съгласно своите правомощия, на своите украински колеги във връзка с воденото разследване на военни престъпления и събирането на съотносими доказателства. 

След проведено гласуване прокуратурата на Малта бе избрана за председателстваща 14-ата Годишна среща на Мрежата NADAL през следващата година. За подготовката тя ще бъде подпомагана от прокуратурите на Австрия, Люксембург, Франция, Италия, Испания и България.

Преди няколко дни тазгодишната среща на NADAL бе откритa от главния прокурор на Австрия проф. Франц Пльохл, председателя на Върховния съд на Австрия Елизабет Ловрек, федералния министър на правосъдието Алма Задич и президента на Международната асоциация на прокурорите.