ПРОКУРОРИ: Радостин Василев натискал депутатка да предаде Слави

Това е причината за искания депутатски имунитет на бившия спортен министър

Политика
10:23 - 20 Април 2023
2296
ПРОКУРОРИ: Радостин Василев натискал депутатка да предаде Слави

Главният прокурор Иван Гешев да поиска снемане на имунитета на народния представител от "Продължаваме промяната" Радостин Василев, съобщиха официално от Софийската градска прокуратура.

Магистратите от СГП са предложили на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-ото народно събрание, съобщиха оттам.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр. София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото НС, както и Народното събрание.

Става въпрос за конфликт между Радостин Василев и бившата депутатка от "Има такъв народ" Христинка Иванова.

В края на 47-ия парамент Василев, който дотогава бе министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да премине към "Промяната" и опита да отцепи достатъчно депутати от Слави Трифонов, за да запаси правителството на Кирил Петков на власт. Христинка Иванова е била една от агитираните от Василев, стана ясно от записи, обявени от зам.-шефа на ИТН Тошко Йорданов. В тази записи се чуваше как Василев се опитва да притисне Иванова да напусне ИТН и й обяснява, че праща хора да се подпише.

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.