Прокурори скочиха срещу домашния арест на шофьора, премазал кметицата на Присад

Роднини на загиналата се заканиха, че на 7 март ще блокират пътя Бургас-Созопол, ако Камен Филипов не е зад решетките

Общество
17:08 - 04 Март 2020
1812
Прокурори скочиха срещу домашния арест на шофьора, премазал кметицата на Присад

Бургаската окръжна прокуратура е изготвила протест срещу определението на съда, с което бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест" спрямо Камен Филипов, премазал кметицата на село Присад Ванча Байлова и 22-годишния Тодор Тодоров по пътя Бургас-Созопол.

Филипов е обвинен за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице в резултат на произшествие, допуснато след нарушаване правилата за движение по пътищата. 

Кървавият инцидент стана около 22 ч. на 28 февруари. Минути по-рано кметицата Байлова предприела изпреварване на маршрутка, но била ударена от Тодор, който се движел зад нея. Катастрофата се разминала само с материални щети. Бусът и колата на Тодор отбили вдясно от пътя, но водачката оставила своя автомобил в лявата лента. Докато с Тодор оглеждали щетите били пометени от преминаващия край тях автобус с турска регистрация. 22-годишният Тодор и 46-годишната Ванча Байлова издъхнали намясто. Според защитата на обвинямия Филипов рейсът се е движел с разрешените около 80 км/ч., но водачът не е имало как да предвиди създалата се на платното ситуация. Съдът пък прецени, че най-адекватна мярка за задържане е домашен арест, който Филипов ще изтърпява на постоянния си адрес в Добрич.

Спрямо обвиняемия Филипов има наложена забрана да напуска страната, съобщава 24 часа. Въпреки това роднини на загиналите се заканиха, че в събота, 7 март, ще блокират пътя Бургас-Созопол за няколко часа. Те се страхуват, че ако Филипов остане под домашен арест може да се укрие в Турция, тъй като е с двойно гражданство.