Прокурорите за Съюза на съдиите: Опитват се да ни манипулират

Подриват върховенството в правото, категорични са обвинителите

Общество
16:35 - 02 Октомври 2020
842
Прокурорите за Съюза на съдиите: Опитват се да ни манипулират

Асоциацията на прокурорите остро възразява срещу недопустимия опит да бъде дискредитирана дейността на българските прокурори чрез поредната публична манипулация от страна на съсловна организация на магистрати, внушаваща на гражданите на България, че дейността на прокуратурата се осъществява в нарушение на фундаменталния принцип за върховенството на закона. Това се казва в становище на Управителния съвет на асоциацията на прокурорите до ВСС. То е по повод обръщение  на съюза на съдиите.

"Решението от 19 септември на Общото събрание на Съюза на съдиите за сезиране на ВСС с декларация за „оценка на публично известни факти за дейността на главния прокурор” и почти едновременния с това призива на съдия Емил Дечев – член на УС на ССБ, към прокурорите да бойкотират избора на член на ВСС  от професионалната квота на прокурорите, можем да оценим единствено като стремеж към умишлено насаждане на негативно впечатление за дейността на представителите на държавното обвинение и съзнателно принизяване на постигнатите резултати на прокуратурата в тежката борба срещу престъпността и корупцията", се казва в становището.

От асоциацията посочват още, че конституционно правомощие на прокуратурата е да привлече към наказателна отговорност всяко лице, извършило престъпление, независимо от неговата политическа принадлежност, социален или икономически статус.

"Предстои изключително важен, не само за съдебната власт, но и цялото ни общество дебат. А той ще бъде основно за това, дали везните на Темида ще се наклонят в полза на здравия разум и достойнството на съдебната ни система или ще надделее политиканството", подчертават от асоциацията.

"ПОЛИТИКАТА НЯМА МЯСТО В ПРАВОСЪДИЕТО!", призовават нейните членове.

Според асоциацията призивът на ССБ да се извърши проверка на случаите, в които прокуратурата разпространява доказателства, на практика изисква от ВСС да провери всяко конкретно дело с публично огласени доказателства.

"Правомощие, с което кадровият орган не разполага, нито по конституция, нито по закон, казват от асоциацията", посочват от асоциацията.

Според нейните членове "опитите за принизяване и обезценяване на дейността на прокуратурата чрез разпространяване на внушения, че личността на главния прокурор е „фактор за произвол и подриване на върховенството в правото” можем да квалифицираме единствено като недостойни и недопустими, целящи създаването на негативен облик на работата на прокурорите и насаждане на отрицателно отношение към тяхната дейност".

Квалификациите за създаване на „паравоенно образувание“, за „застрашаване на граждански мир в правовата държава“, за „силови действия“ са обидни, неетични и манипулативни, категорични са от асоциацията.