Прокурорката с пръскачките от „НАПлийкс“ не стана съдия

Куриози
13:22 - 22 Февруари 2022
2978
Прокурорката с пръскачките от „НАПлийкс“ не стана съдия

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Евгения Щъркелова (преди това Станкова) не успя да се прехвърли в съда без конкурс.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет днес единодушно отхвърли молбата й да стане съдия в Софийския градски съд.

Щъркелова, ставала известна с абсурдното твърдение, че хакери искали да дестабилизират държавата като включват… пръскачките пред НС, опита да се възползва от т.нар. кариерен бонус за шефовете в съдебната система, докато той още действа в Закона за съдебната власт.

В проекта за промени на съдебния закон се предвижда не само закриването на спецправосъдието, а и премахването на кариерните бонуси за шефовете в системата, както и за членовете на Висшия съдебен съвет и Инспекторатът към него.

Прокурор Щъркелова е известна като наблюдаващ обвинител по делото "НАПлийкс" за изтичането на данните на милиони българи от масивите на приходната агенция. След 2 години и половина разследване делото още не е внесено в съда.

По това дело Щъркелова взриви социалните мрежи, след като обяви плана на хакерите да създадат хаос в държавата, като включат поливните пръскачки на парламента в неподходящ момент.

"Имало е такова желание, евентуално, при преминаването на автомобили на държавния глава или гости на нашия парламент да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде затруднение в придвижването. Такава нестабилност води след себе си и нестабилност на цялата ни политическа система!", обяви тогава Щъркелова.

Щъркелова, която няма никакъв съдийски опит, искаше да бъде прехвърлена в Софийския градски съд, като се позовава на текста от Закона за съдебната власт, който гласи, че "след освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт".

Преди да бъде избрана за зам.-шеф на спецпрокуратурата през юли 2020 г., Щъркелова е редови спецпрокурор. А преди да се прехвърли в спецпрокуратурата през 2019 г. тя е прокурор на районно ниво в София. По времето, когато кандидат-съдийката става спецобвинител, спецпрокуратурата се ръководеше от настоящия главен прокурор Иван Гешев.

В спецпрокуратурата има достатъчно свободни места и Щъркелова може да остане там като редови прокурор, след като вече не иска да е зам.-шеф, смята съдийската колегия.

Според членовете на колегията кариерният бонус важи за същия по вид орган на съдебната власт, т.е. Щъркелова може да се премести в прокуратурата, но и да прескочи в съда без конкурс. "Преминаването на прокурорът на съдийска длъжност става чрез конкурс за повишаване или преместване, включващ и проверка на знанията за заемане не длъжността чрез писмен изпит по конспект", обяснява още колегията в отговор на молбата на Щъркелова.