Прокурорска оставка заради шофиране след употреба на алкохол

Новини
13:08 - 03 Октомври 2023
1515
Прокурорска оставка заради шофиране след употреба на алкохол

Главният държавен прокурор на Словения Драго Шкета подаде оставка два дни, след като беше спрян от полицията и глобен за шофиране след употреба на алкохол, съобщи словенският сайт „Словения таймс“, цитиран от БТА.

Шкета призна нарушението и се извини. Пред репортери вчера той каза, че се е прибирал с кола от частно парти в събота вечер, когато е бил спрян от полицията близо до Марибор и е бил тестван за алкохол.

Законовото ограничение за алкохол при шофиране в Словения е до 0,24 милиграма алкохол на литър издишан въздух. Шкета уточни, че тестът му с дрегер е показал 0,37 милиграма. Той е уведомил министъра на правосъдието за ситуацията още в събота, а в понеделник сутринта е подал оставката си до Държавния прокурорски съвет, председателя на парламента и министъра на правосъдието. Шкета каза, че е предложил оставката си, защото винаги е държал на високия морал сред държавните служители.

Подадох оставката си, защото смятам, че действията ми могат да навредят на доброто име на прокуратурата и държавните обвинители, каза той. Шкета, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в прокуратурата, е главен прокурор на Словения от 2017 г. и започна нов шестгодишен мандат през май. Той бе единственият кандидат за поста. Главният прокурор на Словения се назначава от парламента за срок от 6 години по предложение на Държавния прокурорски съвет след становище на правителството.